Ορθοδοντική

Ορθοδοντική

Ορθοδοντική

Η Ορθοδοντική είναι ένας κλάδος εξειδίκευσης της Οδοντιατρικής ο οποίος ασχολείται με την “ευθυγράμμιση” των δοντιών και των γνάθων, με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ανωμαλιών της σύγκλεισης των δοντιών, καθώς επίσης και με σκελετικά προβλήματα (μη σωστή ανάπτυξη των γνάθων). Πραγματοποιείται μέσω της μετακίνησης των δοντιών σε αρμονική θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα δόντια, τα οστά και το πρόσωπο.

Η ορθοδοντική θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση αισθητικών και λειτουργικών ανωμαλιών της θέσης των δοντιών και του τρόπου που δαγκώνει κάποιος.  Η αισθητική αποκατάσταση αφορά προβλήματα στα δόντια ή και το πρόσωπο συνολικά, τα οποία δεν έχουν επίπτωση στη στοματική υγεία του ασθενή, διαταράζουν όμως σημαντικά την εξωτερική του εμφάνιση. Η αποκατάσταση της λειτουργίας αφορά προβλήματα που σχετίζονται με τη στοματική υγεία του ασθενή, όπως προβλήματα στον καθαρισμό των δοντιών, στη μασητική ικανότητα ή στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (οστά και ούλα). Επομένως, στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία για την υγεία του ασθενή.

Η Ορθοδοντική εφαρμόζεται με επιτυχία και σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας κυμαίνεται από λίγους μήνες έως λίγα χρόνια (συνήθως 1,5 με 2 χρόνια). Ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα και τον τρόπο αντιμετώπισης του, ενώ υπάρχουν και παράγοντες που σχετίζονται με τον ασθενή.

Στο ιατρείο παρέχονται, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συναδέλφους, ορθοδοντικές θεραπείες για παιδιά και ενηλίκους.

Ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια

Ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια

Η ορθοδοντική θεραπεία σήμερα γίνεται κυρίως με ακίνητους μηχανισμούς (σιδεράκια και σύρματα) που τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών. Τα σύγχρονα σιδεράκια είναι μικρά και διακριτικά. Παράλληλα, υπάρχουν τα κεραμικά (αισθητικά) σιδεράκια, όπως και τα γλωσσικά (εσωτερικά) σιδεράκια. Τοποθετούνται στην επιφάνεια των δοντιών, ώστε με την άσκηση δυνάμεων να τα μετακινήσουμε στην επιθυμητή θέση.

Ορθοδοντική θεραπεία με νάρθηκες

Ορθοδοντική θεραπεία με νάρθηκες

Η πιο πρόσφατη μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας είναι με διάφανους νάρθηκες. Όταν η αισθητική δεν μας επιτρέπει τα έτσι και αλλιώς διακριτικά σιδεράκια και επιθυμούμε μη ορατή ορθοδοντική, η λύση δίνεται με τη χρήση διάφανων ναρθήκων. Κατασκευάζεται μια σειρά ναρθήκων που φοριούνται διαδοχικά, ευθυγραμμίζοντας την οδοντοστοιχία στην επιθυμητή θέση. Το σύστημα με νάρθηκες είναι αρκετά αποτελεσματικό σε πολλές περιπτώσεις που χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας.

Ορθοδοντική θεραπεία με μασελάκια

Η ορθοδοντική θεραπεία με κινητά μηχανήματα έχει συνήθως περιορισμένες δυνατότητες και γι’ αυτό είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες περιπτώσεις προβλημάτων. Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας αυτής αποτελεί η δυνατότητα που δίνει στον ασθενή για εύκολη αφαίρεση του μηχανισμού και άνετο καθαρισμό του στόματος.