Ενδοδοντία
Ενδοδοντία
Ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη θεραπεία του εσωτερικού του δοντιού, του πολφού, όταν αυτός μολυνθεί ή νεκρωθεί, με στόχο τη διατήρηση του δοντιού στο στόμα για πολλά χρόνια.
Κάτω από το εξωτερικό σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη) και στο εσωτερικό της οδοντίνης υπάρχει μία κοιλότητα μαλακού ιστού που ονομάζεται οδοντικός πολφός, ο οποίος περιέχει τα νεύρα του δοντιού, φλέβες, αρτηρίες και λεμφικά αγγεία. Οι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ μικρά και λεπτά σωληνάκια, τα οποία ξεκινούν να διακλαδώνονται από το πάνω μέρος του πολφού μέχρι την άκρη της ρίζας.
Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας που μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, μπορεί να νεκρωθεί. Ο κατεστραμμένος ή νεκρός οδοντικός πολφός αυξάνει τη ροή του αίματος και την κυτταρική δραστηριότητα. Έτσι το δόντι δεν μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του. Συνήθως αισθανόμαστε πόνο στο δόντι όταν δαγκώνουμε κάτι με αυτό, κατά τη μάσηση, καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα, ή ακόμα μπορεί και να αισθανθούμε αυτόματο πόνο όχι απαραίτητα μετά από κάποιο ερέθισμα.
Ενδοδοντική θεραπεία – Απονεύρωση
Επειδή το δόντι δεν μπορεί να γιατρευτεί μόνο του, η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το δόντι στον οδοντικό φραγμό. Κατά την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο μολυσμένος πολφός και αντικαθίσταται με βιοσυμβατά υλικά, που συμπληρώνουν το κενό που προέκυψε από τη θεραπεία.
Χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή θα επεκταθεί και το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος χειροτερεύει και ο ασθενής χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Όταν το δόντι παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα η μόνη εναλλακτική, συνήθως, είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό μπορεί να κάνει τα γύρω δόντια να στραβώσουν, προκαλώντας δυσκολίες. Παρόλο που η εξαγωγή είναι φθηνότερη, το κενό που μένει απαιτεί την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας, τα οποία θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από την ενδοδοντική θεραπεία.
Στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η παραμονή του δοντιού στο στόμα μας. Όταν υπάρχει η επιλογή είναι πάντα προτιμότερο για τον ασθενή να κρατήσει τα δικά του δόντια μέσα στο στόμα θεραπεύοντάς τα.
Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία έως τρεις συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση της φλεγμονής και το δόντι.