Χειρουργική
Χειρουργική
Εξαγωγές δοντιών
H εξαγωγή δοντιού είναι μια οδοντιατρική εργασία, κατά την οποία γίνεται η αφαίρεση ενός δοντιού ή ρίζας από το οστό των γνάθων.
Στη σύγχρονη οδοντιατρική, που έχει ως στόχο, κυρίως να προλαμβάνει την απώλεια των δοντιών, πλέον η εξαγωγή θεωρείται η ύστατη επιλογή καθώς η βασική επιδίωξη του οδοντιάτρου είναι η διατήρηση των δοντιών που υπάρχουν στο στόμα του ασθενούς και η αποκατάσταση τους με θεραπευτικές ή προσθετικές μεθόδους. Ο οδοντίατρος οδηγείται στην αφαίρεση του δοντιού μόνο όταν έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες πιθανές θεραπευτικές λύσεις και διαπιστώσει, ακτινογραφικά και κλινικά, ότι η θεραπεία και η διάσωση του δοντιού είναι αδύνατη ή ότι η πρόκληση διάφορων διαταραχών είναι πιθανή.
H εξαγωγή δοντιού είναι μια οδοντιατρική εργασία, κατά την οποία γίνεται η αφαίρεση ενός δοντιού ή ρίζας από το οστό των γνάθων.
Η διαδικασία εξαγωγής δοντιού, πραγματοποιείται προκειμένου να απομακρυνθούν δόντια τα οποία, έχουν ήδη δημιουργήσει ή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας καθώς και στα πλαίσια μιας αναγκαίας διαδικασίας που “συνοδεύει” μια άλλη οδοντιατρική θεραπεία (π.χ. τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας, ορθοδοντική κ.α.).
Οι εξαγωγές δοντιών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις απλές εξαγωγές και τις χειρουργικές εξαγωγές. Οι απλές εξαγωγές πραγματοποιούνται σε δόντια τα οποία είναι ορατά στο στόμα και η διαδικασία απαιτεί μόνο τη χρήση κάποιων εργαλείων. Οι χειρουργικές εξαγωγές εφαρμόζονται σε περιπτώσεις όπως κάταγμα του δοντιού κάτω από την επιφάνεια των ούλων ή κατάγματος της ρίζας, έγκλειστων δοντιών, τα οποία δεν έχουν ανατείλει ή βρίσκονται σε λάθος θέση. Κατά την διαδικασία, απαιτείται πάντοτε να γίνεται μια τομή, στα ούλα ή αν χρειαστεί, να αφαιρεθεί κι ένα κομμάτι οστού.
Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την αφαίρεση δοντιού ή ακόμα και δοντιών/ριζών είναι οι ακόλουθες:
- Κάταγμα (σπάσιμο) δοντιού ή ρίζας: κρίνεται αναγκαία η εξαγωγή του τραυματισμένου δοντιού, λόγω του ότι έχει υποστεί εκτεταμένο κάταγμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καμία οδοντιατρική θεραπεία
- Προχωρημένη τερηδόνα: όταν ένα κατεστραμμένο, από τερηδόνα δόντι, έχει δημιουργήσει εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας και η αποκατάστασή του με μια στεφάνη είναι επισφαλής ή αδύνατη
- Περιοδοντίτιδα (περιοδοντική νόσος): είναι η πιο συχνή αιτία για εξαγωγές δοντιών σε άτομα άνω των 40 ετών και πραγματοποιείται προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω βλάβη, αφού το δόντι ήδη εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα, λόγω απώλειας του οστού
- Αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας: όταν το δόντι δεν ανταποκρίνεται καλά κατά την προσπάθεια διενέργειας ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης), η απομάκρυνση του δοντιού είναι υποχρεωτική
- Προβλήματα ανατολής (εμφάνισης) δοντιών: σε παιδική ηλικία μπορεί να είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιού, αν αυτό εμποδίζει κάποιο άλλο μόνιμο δόντι να ανατείλει σωστά και δεν δύναται να μετακινηθεί με συντηρητικές μεθόδους
- Έγκλειστα δόντια: ονομάζονται έτσι διότι είτε δεν εμφανίζονται καθόλου είτε δεν βρίσκονται στη φυσιολογική τους θέση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά στους τρίτους γομφίους δηλαδή στους φρονιμίτες. Όταν αυτοί έχουν κλίση, προκαλούν πόνο ή και άλλες διαταραχές, οπότε προτείνεται η προληπτική εξαγωγή τους, πριν ακόμη προκαλέσουν οποιαδήποτε προβλήματα.
- Ορθοδοντική θεραπεία: όταν η γνάθος υφίσταται συνωστισμό (υπεράριθμα δόντια), καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση συγκεκριμένων δοντιών, ούτως ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τα υπόλοιπα δόντια και να μετακινηθούν σε ίσια θέση
- Τοποθέτηση πλήρους οδοντοστοιχίας: όταν έχουν απομείνει λίγα δόντια στο φραγμό, τα οποία δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν μια μερική οδοντοστοιχία, θα χρειαστεί να ακολουθηθεί ο “μονόδρομος” της κατασκευής μιας ολικής τεχνητής οδοντοστοιχίας οπότε απαιτείται η εξαγωγή των υφιστάμενων δοντιών
Μη οδοντιατρικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην επιλογή της λύσης της εξαγωγής είναι όταν οι ασθενείς:
- πρόκειται να υποστούν ακτινοβολία για θεραπεία όγκων στην περιοχή του προσώπου
- πρόκειται να υποβληθούν σε ανοσοκαταστολή λόγω παθήσεων του ανοσοποιητικού
- δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν μια θεραπεία για την διατήρηση και τη διάσωση ενός δοντιού και η εξαγωγή του αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση
Φρονιμίτες
Όταν η γνάθος και τα ούλα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των τεσσάρων τελευταίων δοντιών – τους τρίτους γομφίους (φρονιμίτες) – τα δόντια αυτά μπορεί να κινηθούν πλάγια δημιουργώντας προβλήματα στα γειτονικά δόντια ή να παραμείνουν μερικώς ή και ολικά κάτω από τα ούλα, ακόμα και μέσα στο οστό της γνάθου.
Όταν οι φρονιμίτες έχουν ανατείλει μερικώς (ημιέγκλειστοι φρονιμίτες), από το άνοιγμα που υπάρχει στο ούλο, εισέρχονται βακτηρίδια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή.
Όταν οι φρονιμίτες δεν έχουν ανατείλει (έγκλειστοι φρονιμίτες), ασκούν πιέσεις τόσο στα γειτονικά δόντια όσο και στο οστό της γνάθου και στα ούλα. Η πίεση που ασκείται στα γειτονικά δόντια μπορεί να χαλάσει την φυσική διάταξη των δοντιών αλλά και να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, φθείροντας τα ή ακόμα και σπάσιμο των ριζών. Συχνά, παρατηρείται και η εμφάνιση κυστών και όγκων γύρω από τους έγκλειστους φρονιμίτες, προκαλώντας την σταδιακή καταστροφή του οστού της γνάθου αλλά και των παρακείμενων δοντιών.
Ο οδοντίατρος, με τον κλινικό έλεγχο και με την βοήθεια μιας πανοραμικής ακτινογραφίας εξετάζει την εικόνα των φρονιμιτών, όταν αυτοί είναι ημιέγκλειστοι ή έγκλειστοι, και προχωράει στην αφαίρεση τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο για την πρόληψη άμεσων ή μελλοντικών προβλημάτων.
Ακροριζεκτομή
Περιακρορριζική απόξεση είναι η χειρουργική αποκάλυψη του ακρορριζίου και της περιακρορριζικής χώρας, η σχολαστική απόξεση και η απομάκρυνση των παθολογικών ιστών χωρίς να θιγεί η ρίζα.
Ακρορριζεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το ακρορρίζιο μαζί με τον παθολογικό ιστό που τον περιβάλλει. Πρόκειται για χειρουργική θεραπευτική μέθοδο η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακρορριζικές αλλοιώσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
Ενδείξεις:
- Σε δόντια που δεν ανταποκρίνονται στην ενδοδοντική θεραπεία
- Σε ατελείς ενδοδοντικές θεραπείες λόγω ανατομίας
- Σε περιπτώσεις που το δόντι βρίσκεται κάτω από ακίνητη προσθετική εργασία που δεν θέλουμε να καταστρέψουμε